Τοποθέτηση Αντιδημάρχου κ. Κουτσονικολή επί του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου για τα Αιολικά Πάρκα στην Δ.Ε. Βοιών

Στις 14/2/2022 σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη για το 15ο θέμα της ημέρας, αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση 3 (τριών) αιολικών σταθμών στις Δ.Ε. Βοιών και Μονεμβασίας, παρευρέθη ο αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής εκπροσωπώντας τον Δήμο Μονεμβασίας.

Υποστηρίζοντας καταρχήν την αριθ. 39/2021 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., σχετικά με την τεκμηριωμένη θέση του Δήμου επί του σοβαρού αυτού θέματος, o κος Κουτσονικολής έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

<< Καλησπέρα. Καταρχήν, σας ευχαριστώ που προτάξατε το θέμα του Δήμου μας. Θα είμαι λακωνικότατος, γιατί ήδη στην απόφασή μας σε όσους την έχετε διαβάσει, γίνεται εμπεριστατωμένη αναφορά και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και σοβαροί που αναφέρονται.
Καταρχήν, ο Δήμος μας θέλω να πω ότι αποτελείται από 5 Δημοτικές Ενότητες, μια εξ αυτών εκπροσωπώ ως κατά τόπον αρμόδιος τις Βοιές, τη Μονεμβασία, τον Ασωπό, τους Μολάους και το Ζάρακα. Σε δύο λοιπόν εξ αυτών στους Μολάους και στο Ζάρακα έχουν ήδη τοποθετηθεί 166 ανεμογεννήτριες, έχουμε σηκώσει ένα σημαντικό φορτίο, όπως αναφέρθηκε και από τους προλαλήσαντες, αλλά πέραν αυτού, όπως αναφέρθηκε είναι και τα καλώδια του ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης με την Κρήτη.
Επιπλέον, θα αναφέρω κάτι που είναι πρόσφατα σε εξέλιξη για όσους δεν το γνωρίζουν, φαίνεται ότι θα προσεγγίσει και ο Εast Μed (αγωγός φυσικού αερίου) στον Άγιο Φωκά. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ο Δήμος μας δεν έχει μια στείρα αντιπαράθεση ή άποψη σε αυτό το θέμα των ΑΠΕ, γιατί ήδη έχουμε προσφέρει αφού έχουμε πάρει ένα μεγάλο φορτίο από διάφορες μορφές ενέργειας και πιθανόν να πάρουμε και άλλο, οι δύο όμως ενότητες που γίνεται αναφορά αυτή τη στιγμή είναι οι κατεξοχήν τουριστικές ενότητες του Δήμου μας είναι η Μονεμβασιά και οι Βοιές, το Κάστρο, μέχρι και τον Καβομαλιά δεν προσφέρονται και από γεωμορφία αν γνωρίζετε καλά την περιοχή, γιατί κατεβαίνοντας προς τα κάτω ο χώρος αυτός στενεύει απ όπου και να σταθείς βλέπεις αυτόν το τεράστιο όγκο και πλέον δεν μιλάμε για τις ανεμογεννήτριες που μιλάγαμε το 2000, μιλάμε για ανεμογεννήτριες τέρατα, όπου και να σταθείς και κατ αναλογία να το δούμε με το φυσικό περιβάλλον, η ανεμογεννήτρια θα επιβάλλεται όλου αυτού του χώρου.
Πέραν των περιβαλλοντικών μελετών που κατατίθενται – εντέχνως πολλές φορές σπασμένες σε μικρά κομμάτια για να κατέβουν οι κατηγορίες – πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι πιθανόν να επανέλθουν οι εταιρείες με μεγαλύτερες μελέτες για να παρακάμψουν εμάς, εσάς και να φτάσουν να πάρουν τις αδειοδοτήσεις από τα Υπουργεία. Ακόμη και στο τυπικό μέρος που σήμερα η Υπηρεσία της Περιφέρειας εισηγείται, γιατί κατ ανάγκη πρέπει να το κάνει, εγώ σας λέω ξεκάθαρα ότι ούτε και ο ίδιος ο νόμος προστατεύει πλέον το περιβάλλον και αυτό είναι οξύμωρο, γιατί όταν οι ανεμογεννήτριες υποτίθεται ότι έρχονται να αποφορτίσουν το περιβάλλον από διάφορες μορφές ενέργειας, εμάς έρχονται να μας καταστρέψουν κυριολεκτικά.
Λοιπόν, όταν ακούτε ανεμογεννήτριες σε κηρυγμένα μνημεία σε απόσταση 20, 30, 50, μέτρα καταλαβαίνετε και την προχειρότητα αυτών των μελετών. Βεβαίως, σας λέω και πάλι πολλές νομοθεσίες είναι υπερκείμενες και θέτουν απλά και μόνο αποστάσεις από μνημεία, τίποτα άλλο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στις τοπικές κοινωνίες αυτός ο Αρμαγεδδών που έρχεται θα μας καταστρέψει. Κλείνοντας θα χρησιμοποιήσω τη χαρακτηριστική έκφραση του Δημάρχου μας: ”Ότι είχαμε να δώκουμε, το δώκαμε, τίποτα περισσότερο”>>.

Στο ίδιο περίπου πνεύμα τοποθετήθηκαν και οι ομιλητές όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου αναγνωρίζοντας – κυρίως – την ιδιαιτερότητα του ευαίσθητου περιβαλλοντικού και πολιτισμικού γεωγραφικού χώρου των Βοιών και Μονεμβασίας, καθώς και τη θέση του Δήμου, που εκφράζεται μέσα από την ομόφωνη και εμπεριστατωμένη με επιχειρήματα απόφασή του.
Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το συγκεκριμένο έργο κατασκευής και λειτουργίας 3 (τριών) αιολικών σταθμών στις Δ.Ε. Βοιών και Μονεμβασίας. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, που σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο υποστήριξε την εκφρασμένη θέση του Δήμου και των Δημοτών μας, ενισχύοντας έτσι την έως σήμερα πρακτική που ακολουθούμε ως Δημοτική Αρχή. ​​​​​​​

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

Δείτε επίσης